De Management of Change Community voor resultaat en mensgericht veranderen in projecten, programma's en portfolio's.

Course Image IT Risk en Control: de top 10 in gedragsverandering | MA 9 MRT 2020

IT Risk en Control: de top 10 in gedragsverandering | MA 9 MRT 2020

IT Risk en Control:
op zoek naar de top 10 in gedragsverandering

Laat de gedragsverandering landen met een casus voor invoering risk & control processen bij Schiphol Voor Wie : Voor projectmanagers die op zoek zijn naar gedragsverandering in hun project
Spreker(s) : Marinus Spaan
Wanneer : Maandag 9 maart 
Hoe Laat : 14:00-16:00 uur (opening zaal 14:00) 
Waar : Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Rijnstraat 8 Den Haag (naast CS), Zaal X401. Parkeeradvies.
Opmerkingen : Je hebt een legitimatiebewijs nodig! Let op: het is een middagsessie.
Eigen Bijdrage : Gratis.

Als projectmanager sta je voor de taak om nieuwe processen voor IT Risk en Control in een IT organisatie in te voeren. Je start met alle activiteiten die je als projectmanager altijd doet: opstellen van een plan, inrichting van de governance, enzovoort.

Vervolgens merk je dat ondanks de juiste projectplannen en governance, enthousiaste mensen en goede bedoelingen, het nog niet zo eenvoudig is om die nieuwe processen ook daadwerkelijk door de lijnorganisatie uitgevoerd te krijgen.  

Deze bijeenkomst daagt je uit om mee te denken over wat je als veranderaar concreet kunt doen om de werkwijze van mensen te veranderen. Aan de hand van de Schiphol casus wordt een “Top 10” gepresenteerd van de maatregelen die in de praktijk het meest effectief bleken te zijn. Bovendien krijg je inzicht in hoe de processen van IT Risk & Control in een organisatie succesvol uitgevoerd kunnen worden.

De sessie wordt verzorgd door Marinus Spaan die zijn ervaringen bij het invoeren van de IT Risk & Control processen bij de luchthaven Schiphol presenteert. Marinus is DEMO B gecertificeerde projectmanager en haalt zijn energie uit het neerzetten van concrete resultaten. In dit traject ervaarde hij dat de gebruikelijke hulpmiddelen van een projectmanager niet altijd voldoende zijn bij het doorvoeren van veranderingen in een organisatie.<

Sponsors

Course Image Deep Democracy : zoek in een vroeg stadium het conflict op | DI 31 MRT 2020

Deep Democracy : zoek in een vroeg stadium het conflict op | DI 31 MRT 2020

Deep Democracy : zoek in een vroeg stadium het
conflict op | Dinsdag 31 maart 2020

Haal meer uit een groep met Creatief Denken en Deep Democracy
Veranderen en besluiten doe je niet alleen. Grote meerwaarde zit in de interactie met anderen.Twee opeenvolgende workshops geven handvatten om meer uit de groep te halen. Creatief Denken technieken leiden tot nieuwe, gezamenlijke ideeën en Deep Democracy staat voor inclusieve, gedragen besluitvorming. Beide maken ze gebruik van de kracht van de verschillen in de groep


Voor Wie : Voor elke veranderaar
Spreker(s) : Inge Smak
Wanneer : Dinsdag 31 maart 2020
Hoe Laat : 18:00-21:00 uur (opening zaal 17:30)
Waar : Inspearit, Creative Valley, Stationsplein 32 in Utrecht, Routebeschrijving
Eten : Inlcusief Pizza
Eigen Bijdrage : Gratis dankzij Inspearit

Brainstormen met elkaar over creatieve, nieuwe ideeën kan heel veel energie geven. Mits iedereen gehoord wordt en de ruimte voelt om te spreken.

Op elke werkplek worden besluiten genomen. Zo gaan we het doen! Vaak gebeurt dat op basis van meeste stemmen gelden! En iedereen zal herkennen dat deze besluiten met enige regelmaat worden tegengewerkt. Wellicht door goed geplaatste sarcastische grappen, subtiele speldenprikken onderwater of door openlijke tegenwerking en sabotage. Er gaat letterlijk energie verloren waardoor alle goed bedachten ideeën toch niet van de grond komen. Weg creatief denkproces, hallo frustratie!

Met Deep Democracy creëren we bewustzijn op naar wie er geluisterd wordt en hoe dit de besluitvorming en daarmee het draagvlak beïnvloed. Luisteren we naar:

 • het teamlid dat het meest zegt;
 • degene met de hoogste rang;
 •  de juiste feitenkennis;
 • of de persoon die op ons geweten inspeelt.

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of het idee hebben dat hun mening genegeerd wordt. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manieren om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel maar doen nee en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kon. Het gaat allang niet meer over de inhoud, maar over hoe we ons tot elkaar verhouden.

Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. Deze kloof belemmert het creatieve denkproces van het team. In elk team, speelt een dergelijke dynamiek.

Om echt tot gedragen en creatieve besluiten te komen, is het belangrijk om in een vroeg stadium het conflict op te zoeken. Niet verschillen wegpoetsen, maar onderzoeken.

Tijdens deze workshop krijg je taal om die onderstroom te bespreken én ervaar je hoe je zorgt dat alle stemmen gehoord worden. Grote kans dat er een klein conflict ontstaat waarmee we kunnen oefenen! Durf jij het aan? Je zal ervaren dat door het conflict heen, juist de beste ideeën ontstaan, waar iedereen achter staat.

Inge over haarzelf: “Ik geloof dat iedereen op zijn eigen manier waardevol is. Weten wie we zijn ten opzichte van de ander maakt ons tot krachtige en effectieve personen. Ik streef er naar mensen bewust te maken van hun sterke punten om zo samen de juiste keuzes te maken en bij te dragen aan een mooie wereld. Mijn ambitie is positieve energie en richting (terug) te brengen bij mensen in hun werk. Dat doe ik door complexe situaties weer overzichtelijk te maken. Ik stimuleer mensen om zich uit te spreken én naar elkaar te luisteren.”.

Sponsors

Course Image Zicht op de onderstroom van teams | DI 7 APRIL 2020

Zicht op de onderstroom van teams | DI 7 APRIL 2020

Zicht op de onderstroom van teams

Teamcultuur en dynamiek bepalen de prestaties


Voor Wie : Eenieder die teams aanstuurt en begeleidt.
Spreker(s) : Rita van Dijk
Wanneer : 7 April  2020
Hoe Laat : 18:00-21:00 uur (opening zaal 17:30).
Waar : Katreinetoren: Stationshal 17, 3511 CE Utrecht. Zaal "Kookschool" 
Opmerkingen : Inclusief broodjes, koffie, thee, fris en water. 
Eigen Bijdrage : € 12,95

Er zijn teams die vleugels hebben, onverschillige teams, teams die in een voortdurende staat van conflict verkeren en vele varianten hierop. Teams zijn meer dan de optelsom van de individuen. Teams ontwikkelen een eigen karakter, een eigen cultuur, patronen, dynamiek en regels. Deze zijn bepalend voor de samenwerking binnen teams, de zelfstandigheid en de manier van omgaan met veranderingen.

In de aansturing van teams ligt sterk de nadruk op de harde kant: het doel, de taak, de afspraken. De cultuur en teamdynamiek ontstaan min of meer autonoom, vanuit de interne krachten binnen het team. Terwijl deze  van grote invloed zijn
en bepalen of het team zijn doel realiseert en de manier waarop dit gebeurt.

Deze workshop staat daarom in het teken van de onderstroom van teams. Vragen die aan de orde komen zijn: wie zijn de informele leiders? Hoe ontstaat een teamcultuur? Welke normen en regels gelden er? Hoe weet je of het team volwassen is? Welke spanningen spelen onderhuids?

Leer hoe je patronen herkent en komt te weten wat jouw team nodig heeft.

Wat komt aan bod?

 • Nieuwe teams: hoe ontstaat een teamcultuur, normen en regels?
 • De onderstroom van teams: patronen zien en begrijpen
 • Invloed, macht en informele leiders
 • Teamontwikkeling teamvolwassenheid
 • Teamproblemen en spanningen
 • Wat hebben teams nodig en wat is je eigen rol?

Rita van Dijk is onderzoeker, adviseur, auteur en facilitator gespecialiseerd in cultuur- en gedragsverandering. Zij richt zich vooral op verandertrajecten die niet gemakkelijk van de grond komen omdat mensen vasthouden aan ingesleten patronen in denken en doen. Zij houdt zich bezig met vragen zoals: waardoor raken teams geblokkeerd, wie zijn de spelbepalers, welke informele regels houden innovatie tegen? Welke interventies zijn nodig om een gezonde werkcultuur te realiseren?